De veerkrachtige professional - Het hoe en waarom van de succesvolle kennisbroker

De volgende beweringen hoor je vaak: ‘als je talent hebt, hoef je dat alleen maar te ontwikkelen’, ‘80% van de werknemers zit niet op de juiste plek’ en ‘er bestaat een speciaal gen voor sales of leiderschap’.
 

Laten we deze uitspraken eens even onder de loep nemen want ze zijn onwaar.
 

Uitspraak 1) Als je talent hebt hoef je dat alleen maar te ontwikkelen: Als een professional goed presteert dan komt dat omdat de professional hard heeft geoefend en gewerkt, vaak samen met collega’s en klanten. Op die manier zie je dat iemands ambitie hem/haar er toe aanzet goed samen te werken en beter te presteren. Daarbij speelt het stellen van carrièredoelen een belangrijke rol, net als het hebben van doorzettingsvermogen en het kunnen uitstellen van genot.

Uitspraak 2) 80% van de werknemers zit niet op de juiste plek : Onderzoek heeft aangetoond dat de leiderschapsstijl van de manager er vaak voor zorgt dat veel werknemers niet graag op hun plek werken, maar hun werk wel heel leuk vinden en daarmee verder willen. Je kunt de werklust van werknemers dus niet alleen toeschrijven aan hunzelf, de werkomgeving speelt een grote rol bij hun ontwikkeling. Denk daarbij aan de mate van vrijheid die ze hebben of de hoeveelheid sturing en steun die ze krijgen als ze dat nodig hebben.

Uitspraak 3) Er bestaat een speciaal gen voor sales of leiderschap: Elke mens beschikt over ongeveer 20.500 genen die elk bestaan uit duizenden basepairs. De genen maken eiwitten aan die van invloed zijn op de wijze waarop een neuron functioneert. Aangezien we ongeveer 60 biljoen neuronen hebben waarin deze genen tot expressie komen is de stap van gen naar leiderschap een brug te ver. Kortom, een verband leggen tussen een gen en leiderschap is complete onzin.
Lees hier het hele interview
 
Hogeschool Leiden
Hogeschool Rotterdam
Groeneveld Academy
Professional Capital
Izebrand Management & Coaching
Salesperience
Het sales centrum
Sales met inzicht
Fontys

ExploreMe gebruikt cookies voor het analyseren van bezoekersgedrag.